Erik Toenhake, pionier in pak, begon zijn carrière als bioloog. Zijn passie voor het vinden van oplossingen voor vervuiling en verspilling zorgden voor zijn eerste stappen in de modewereld. Zijn missie om bij te dragen aan een betere (mode)wereld begon in 2010 met de lancering van het eerste klimaatneutrale en eerlijk geproduceerde pak. Het maakte van hem een pionier op het gebied van duurzame maatpakken en circulaire werkkleding.
Aarden gaat verder dan alleen stijl en kwaliteit. Wij streven naar een positieve bijdrage in het leven van onze dragers, makers én de wereld. Wij zijn trots om ons als coöperatie aan jou voor te stellen. Een community waarbij we naast het dragen van unieke duurzame maatpakken, samen een positieve impact creëren op de mode-industrie. En hier komt het meest opwindende deel: we doen dit zonder winstoogmerk!
“Ik kan het niet alleen. Alleen samen maken we impact,” zegt Erik Toenhake vastberaden. En dat is precies waarom Aarden coöperatie start. Samen bereiken we veel meer dan individueel mogelijk is. We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze planeet, en het is aan ons om die verantwoordelijkheid serieus te nemen
Op 1 oktober 2020 is Vegalogisch opgericht in Elst Gld. door Judith Klappers, met als doel plantaardig eten en leven zo makkelijk en logisch mogelijk te maken, omdat ik geloof dat mensen daar uiteindelijk blijer van worden (met of zonder medische redenen). Ik inspireer en leer mensen om hun eigen keuze te maken op basis van het vegalogische gedachtengoed: Welke keuze past nu het beste bij jou situatie, maar ook bij de natuur?
Natuur is ons kapitaal. We hebben de natuur nodig om te ademen en te leven en een levenswijze die ten koste gaat van de natuur kan niet de juiste zijn in mijn ogen. Wij zijn namelijk de natuur, maar staan er nu vaak ver vanaf. Ik laat je opnieuw zien hoe we weer in dit geheel passen, door betere keuzes te leren op gebied van voeding en levensstijl. Daar help ik je graag bij als Vegaloog door wildpluk- en kookworkshops, coaching, catering en online cursussen , alles op gebied van plantaardig eten en eten uit de natuur.
Voor mensen die hiermee aan de slag willen is de overgang van het oude voedingspatroon, via vega naar vegan, een grote stap waarbij ze vaak wel wat hulp kunnen gebruiken. Ik heb zelf dit proces naar plantaardig eten helemaal doorlopen en doorleeft en als ervaringsdeskundige begeleid en inspireer ik mensen op dit pad op diverse manieren.
Grondlegger AARDEN Cooperatie
Oprichter VEGALOGISCH
Je hebt een pot gefermenteerde wortelen in de hand, dat kan niet anders want je scant de QR code die op het label van de pot staat. Waarschijnlijk ben je nieuwschierig naar het verhaal achter de Peen....Laat me je vertellen dat je een heel bijzonder potje vast hebt! Het is een potje vol levende probiotica.
Fermenteren is het bewerken van voeding door toevoeging van zout, het wegnemen van zuurstof en de juiste temperatuur, waardoor de voedingswaarde toeneemt , de vitamines behouden worden en het beter verteerbaar wordt. Door het fermentatie proces gaan de melkzuurbacterien voor jou aan de slag en maken melkzuur. Het melkzuur zorgt dat de wortels niet bederven en de bacterieen zorgen voor de probiotica, een boost voor je darmflora. Oh ja, en het is ook nog lekker van smaak: zacht, fris en licht zuur.
Het is ook een beetje een gek potje. Soms kan het potje gaan sissen of er komt wat vocht of schuim uit, allemaal charme van handgefermenteerde producten. Het bijproduct van fermenteren is namelijk koolzuurgas wat de snelste weg naar buiten zoekt. Dus als je het lipje aanraak of de pot bij de deksel op tilt kun je het soms horen sissen. Maak je geen zorgen. Dit is juist een goed teken. Het betekent dat het fermentatieproces goed op gang is.
Je kunt de pot even ontluchten als je dat fijner vind. Dat kun je zelf doen door de hand op de deksel te drukken en de sluiting even open en dicht te doen. Zo komt er geen zuurstof in maar kan het koolzuur wel weg. Zo simpel is het. Klein detail, de een vind de geur die dan uit de pot komt heerlijk en de ander zegt van mij had het perse niet gehoeven. Maar weet, de geur zegt niks over de smaak. Als de wortel licht zacht en zuur smaak is hij perfect gefermenteerd.
Het vocht van de wortelen kan wat troebel zijn, dat komt door het zout in de pot. Onder in de pot zie je vaak een laagje bezinksel van kruiden en het zout. Dat is allemaal helemaal normaal, niet druk over maken. Daarom leek het me handig om jullie bij te praten over het verhaal achter de Peen, omdat het geen standaard potje uit de fabriek is maar een handmatig gemaakt product. Lees onder aan de pagina vooral ook waar je de gefermenteerde wortels het beste bij kunt eten en hoe ze het kunt bewaren.
Hou er rekening mee dat het fermenteren een natuurlijk proces is wat in de pot plaats vind en dat het ook heel af en toe wel eens een fout kan gaan, omdat er een wilde gisting plaats vind. Geloof me, dat zie, proef en ruik je meteen. Dan mag je uiteraard een nieuwe pot komen halen bij Aarden op onze kosten in een van de 6 smaken.
Dit product bevat geen allergenen, conserveringsmiddelen, E-nummers of kleurstoffen
Voor dit product zijn Biologisch ingredienten gebruikt waar mogelijk en is 100% Plantaardig