Blog

 

Vegalogisch

1 november is het wereld vegandag. Een mooie gelegenheid om een wat meer te vertellen over hoe dat nu zit met veganistisch eten. Misschien denk je wel dat dat heel lastig is om te koken zonder vlees en zuivel. Maar je kunt heel gezond leven en eten met veel groenten en fruit op je menu. Sterker nog, voor mij is er een wereld van nieuwe mogelijkheden open gegaan. Alles smaakt zo veel puurder.

 

Vegetariër of veganist?

Als vegetariër kies je er voor om geen producten meer te eten waar dieren voor gedood moeten worden. Het grote gevaar van  vegetariërs is dat ze veel meer kaas, melkproducten en eieren gaan eten ipv meer groenten en fruit, omdat ze niet goed weten hoe ze anders kunnen koken. Hierdoor wordt het een veel vettere en eenzijdige voeding.

Een gezonde veganist eet juist erg gevarieerd en puur en maakt alles op smaak met (verse) kruiden.

Het kost eigenlijk niet zoveel moeite om met groenten en fruit smakelijk te koken met een goede mindset en wat inspirerende hulp.

 

Het lijkt een extreme keuze maar veganisten zijn eigenlijk gewoon hele consequente vegetariërs. Ze gebruiken geen producten waar een dier voor gebruikt worden.Nu ben ik zelf veganist, maar vind ik het het belangrijkste op wereld vegandag dat je er bewust over nadenkt welke stapje jij zelf kunt maken. Als we allemaal 1 dag per week dieren van het menu halen is er al winst voor de dieren, de aarde en je eigen lijf. Ik vind het belangrijker dat je er eerst over nadenkt en kiest wat bij jouw situatie, lijf en mindset past, want dan ga je het ook echt volhouden. Cold turkey is in dit geval meestal geen haalbaar plan. Je groeit er langzaam in en schakelt op je eigen tempo over naar wat voor jou en je lijf juist voelt.

 

Vitamine B12

Vaak wordt gedacht dat je een tekort krijgt aan vitamine B12 als je veganistisch eet.

Niks is minder waar. Uit meerdere wetenschappelijk onderzoeken is gebleken dat vleeseter net zo vaak een tekort hebben. Dit is voor beide partijen makkelijk op te lossen met vitamine B12 zuigtabletten.

 

Wat eet je als veganist?

Je wil je natuurlijk geen zorgen maken dat je niet alles binnen krijgt aan voedingswaarden. Eigenlijk is er geen excuus meer, want je kun je dierlijke producten langzaam vervangen met veel betere voeding en dit uit je menu gaan schrappen. Als je deze vuistregels aanhoud aangevuld met vitamine B12 en vitamine D3 hoef je niets extra aan je voeding toe te voegen.

35 gram noten/zaden/avocado, voor je vetten

200 gram volkoren granen/brood, voor je gezonde koolhydraten

300 gram peulvruchten, voor je eiwitten

400 gram (blad)groenten, als medicijn

400 gram fruit, voor je brandstof

Kiemen, liefste Broccoli kiemen, als antioxidant

Zeewier producten, voor je mineralen

 

Het is zoveel makkelijker dan je denkt. Op internet vind je veel smakelijke recepten en voor inspiratie kun je ook een kookworkshop komen volgen bij Vegalogisch. Daarin vertel ik je meer over veganistisch eten, gaan we samen koken en eten we het daarna gezellig samen op. Ik help je graag op de goede weg…

 

Smakelijke groeten en witlof van Judith Klappers, namens Vegalogisch.