Blog

 

Vegalogisch

Het is weer de tijd van feestdagen en heerlijk eten. Bij veel mensen gaat de rem er dan ook volledig af deze dagen. Begrijpelijk en op zich is daar niks mis mee als je een keer iets meer eet voor de gezelligheid. Maar de kans bestaat, dat als je nu over je eigen grens gaat, dat je het ook niet bij een keer gaat houden deze kerstvakantie (en in het ergste geval waarschijnlijk ook nog een deel van 2021).

 

Je hersenen willen namelijk makkelijk en niet perse gezond eten en zullen je steeds naar de snelste weg wijzen om daar komen, om die behoefte te bevredigen. Als je suikers, vetten en zout eet zorg je er voor dat je hersenen nog harder willen gaan werken. Ze willen daar meer van te krijgen, door extra signalen naar je lijf sturen. Omdat je lijf in energie-onbalan is gekomen, treed een verslavende reactie op naar deze voedingsstoffen. Zie dat hardnekkige signaaltje maar eens de hele tijd te negeren.

 

Je lijf moet heel hard werken om deze extra voeding te verwerken en slaat het teveel aan voedingsenergie op als vet. Dus als kers op de taart ben je waarschijnlijk ook nog eens goed moe na het eten, maar zeker na zwaar tafelen. En als je moe bent grijp je weer sneller naar ongezonder eten. Hoe kun je hier na deze feestdagen anders mee omgaan, zodat je je ook niet zo schuldig hoef te voelen naar jezelf?

 

Het uitgangspunt is “hoe makkelijker we aan eten kunnen komen, hoe groter de kans dat we het op eten”. Als we onze persoonlijke omgeving onder de loep nemen valt er altijd wel wat aan te passen. Met deze tips wil ik je graag inspireren. Ze zullen je helpen om bewuster te worden en bieden je de kans het ook meteen aan te gaan pakken na de feestdagen.

 

1. Na feesten komt vasten

Dat hoef je natuurlijk niet letterlijk te nemen. Maar je kunt gerust je ontbijt overslaan voor een keer, na een feestje. Of je kunt de dag ervoor en daarna alleen lichte maaltijden nemen. Honger jezelf niet uit in ieder geval, dat zorgt er namelijk voor dat je daarna weer meer gaat eten.

 

2. Zorg dat er geen eten in het zicht staat

Dit helpt om de kans te verkleinen dat je het pakt, gewoon omdat je het ziet liggen.

 

3. Geef eten een andere plek

Doorbreek de gewoonte van patronen. Je lijf weet onbewust en gedachteloos de weg in jouw kast. Verbreek de oude neuropaden in je hersenen.

 

4. Maak het lastiger om iets te pakken

Zet de snacks achter en onder in de koelkast, vriezer en je voorraadkast. Meer moeite moeten doen kan al voldoende zijn om het niet te pakken.

 

5. Maak het moeilijker om er veel van te eten

Als je weet dat je de taart eerst nog moet bakken voor je hem kunt eten, zal de zin in taart snel weg zijn. Koop bv. noten die je nog moet pellen ipv chips. Als je namelijk langer doet over het eten, geeft je lijf ook eerder een signaal dat het voldoende heeft en zal je sneller stoppen met eten.

Als je dingen niet kunt weerstaan, je zogenaamde triggerfoods, zorg dan dat je het niet in huis haalt. Zo simpel is het. En ga dan ook geen boodschappen doen als je honger hebt ander weet je wel waar je mee thuis komt.

 

6. Zoek gezonde biologische alternatieven

Zorg dat je andere voedingsmiddelen in huis haalt zoals biologisch fruit, verse groenten. De voedingswaarde van biologische voeding is vele malen hoger dan snel geproduceerde massavoeding. Wit brood en witte pasta’s zijn een voorbeeld veel lege calorieën zonder voedingswaarde. Door te kiezen voor volkorenproductenen biologische voeding, zorgt je er voor dat je minder snel een hongergevoel krijgt na het eten, doordat je lijf veel meer essentiële nutriënten binnen krijgt. En door dat je minder eet zullen de kosten ongeveer het zelfde blijven ten opzichte van veel en ongezond eten, mocht dat nog een argument zijn.

 

Al hoewel het lijkt dat dit niks met overeten te maken heeft, zorg zeker ook voor voldoende slaap. Het zorgt voor minder stress in je lijf, verbeterd je stofwisseling en verminderd je hongergevoel en de kans dat je uiteindelijk toch gaat over eten. Bijkomend voordeel, in de tijd dat je slaapt kun je ook niet eten, dus ga op tijd naar bed.

 

En nog een laatste tip voor de wie het aandurft. Pers s’ochtends een verse citroen uit in een glas water om je stofwisseling een handje te helpen en je afvalstoffen van je maatlijden snel af te kunnen voeren. Spoel daarna je mond met water en poest je tanden niet het eerst uur, om je glazuur te sparen.

 

Je doet het niet natuurlijk niet voor mij. Kies je zelf bewuster voor je eigen lijf, dan heb je de minste kans op overeten en de meeste kans op succes. Kijk vooral welke van deze tips jou aanspreken en ga deze toepassen na de feestdagen. Ik hoor graag of het ook voor jou werkt…Fijne feestdagen gewenst namens Vegalogisch en samen op weg naar een fitter lijf in  2021!

 

Smakelijke groenten en witlof van Judith Klappers.