Blog
Veganisme is geen synoniem voor duurzaamheid, maar….
Laat ik eerst beginnen met de definitie.
Duurzaamheid betekent dat het systeem waarmee we de huidige generaties van gemak voorzien, het welzijn en de behoeftes van de toekomstige generaties niet mag beschadigen, economisch, sociaal en ecologisch. Voor mij hoort duurzaamheid absoluut bij een veganistische levensstijl. Het begon bij het aanpassen van mijn voeding, maar er ontstond gaande weg meer bewustwording. Veganisme is niet automatisch een synoniem voor duurzaam leven. Voor mij is het inmiddels onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Vanuit dit idee ben ik zelfs mijn bedrijf Vegalogisch begonnen. Ik help mensen op weg met vegan voeding en levensstijl en bewustwording vergroten, van de impact op je leven en de natuur. Wij zijn namelijk de natuur…
Veganisme zie ik als een levenswijze
waar in je streeft naar het volledig vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Ik gebruik bewust het woord streef omdat ik vind dat je er niet een nieuwe religie van moet maken, maar wel uit principe zo probeer leven. Ook kan ik me niet vinden in de exploitatie van dieren en wreedheid tegen dieren, net als het vasthouden van dieren voor vermaak.
De overlap bij duurzaamheid en veganisme is de keuze voor een bewustere levensstijl. Kiest een veganist van uit idealisme alleen voor een wereld zonder dierenleed? Nee, want alles wat je leest en leert als (beginnend) veganist bepaalt mede je vervolgkeuzes. Als je steeds bewuster wordt wat de impact is van productieprocessen en de gevolgen voor je gezondheid, zullen je keuzes op andere gebieden ook langzaam veranderen.
Welke prijs betalen we eigenlijk voor onze wegwerpeconomie?
Ik ken weinig veganisten die daar niet een duidelijke mening over hebben. Big V Store is zo’n concept wat goed aansluit bij de levensstijl van de bewust duurzaam wordende veganist. Ik wil liever iets duurzamers kopen en daarmee ook minder kopen, dan veel goedkoop bezit met een korte levensduur. We weten allemaal dat deze producten niet worden geproduceerd om lang mee te gaan. De hogere prijs is dan ook geen punt van discussie in mijn ogen, door de langere levensduur ben je goedkoper uit. De pijn (of winst) zit bij de aanschaf, rust en genot komen daarna. Als je niet meer op pad hoeft en je portemonnee moet trekken om dingen vervangen. Niks is mooier als een gebruiksartikel dat zolang meegaat dat het een verhaal krijgt in je huis. Ik hou van dit soort emotionele waarde, die dingen vervang je niet snel.
En toch kiezen veel mensen nog voor de prijs en hoeveelheid.
Zacht voor de portemonnee en een instant geluksgevoel voor korte duur. Wat als je vanaf nu al je aankopen niet meer weg mocht doen en deze in je huis moesten blijven voor (her)gebruik tot het echt op is, wat zouden we dan nog kopen? Als ik deze stelling voorleg aan mensen, die kiezen voor veganisme en duurzaamheid moeilijk lijken te vinden (lees: die vaak verandering moeilijk vinden) kiezen ze hypothetisch gezien voor duurzaam kopen en leven. Maar in praktijk is dit nog de ver van hun bed show. Ze durven nog niet te zien hoe ze ook hun eigen leefomgeving indirect benadelen met het koopgedrag. Want als je eenmaal echt de impact beseft, kun je niet meer terug. Negeren, samen met het argument dat je het systeem niet kunt veranderen in je eentje, is dan makkelijker. Dan hoef je ook niet in actie te komen. Ik sta graag ergens voor vanuit mijn principes en kan mijn ogen niet meer sluiten.
De makkelijkste stap om iets te veranderen op consumentenniveau is simpelweg om veganist te worden.
We kunnen het systeem inderdaad niet alleen veranderen. We kunnen als consument niet eenzijdig koolcentrales sluiten. Maar we kunnen wel kiezen om anders te eten en te kopen, om vanuit daar de markt te bewerken, vanuit de voorkant. Kleine stapjes maken een groot verschil als je ze stapelt. Er ontstaat een nieuwe bewustwording in onze maatschappij. Volgens Proveg waren er 20 jaar geleden naar schatting 16.000 veganisten in Nederland, waar er nu 170.000 zijn. Het vegan aanbod in de supermarkten begint langzaam maar duidelijk te veranderen. Dat is de directe impact van iedere keer dat je kiest om niet dierlijk te eten. Dit kunnen we dus ook doen met het duurzaam kopen van allerlei zaken in je leven. Als er maar genoeg vraag is, past de fabrikant zich uiteindelijk aan en komen er duurzamere alternatieven.
Duurzaamheid raakt ook het gebied gezondheid. Wat is de maatstaf voor een gezonde keuze? Als jouw keuze betekent dat de aarde straks geen voeding meer geeft, dan is dat een ongezonde keuze. Verandering begint bij jezelf. Het gaat hierbij niet om perfect te moeten zijn, in alles wat je doet, eet of koopt. Met het eerste kleinste stapje ben je op weg en maak je al impact. Kies, eet en koop daarom bewuster, waar mogelijk. Onhoud, alle beetjes helpen…
Met de warme groenten en witlof,
Van Judith Klappers namens Vegalogisch